Haber Detayı
14 Nisan 2018 - Cumartesi 14:36
 
Büyükçekmece Erzurumlular Derneğin’de Ayran Aşı Geleneği Miraç Kandili İle Beraber Yad Edildi.
Büyükçekmece Erzurumlular Derneğin’de Ayran Aşı Geleneği Miraç Kandili İle Beraber Yad Edildi.
Erzurum Hab Haberi
Büyükçekmece Erzurumlular Derneğin’de Ayran Aşı Geleneği Miraç Kandili İle Beraber Yad Edildi.

Büyükçekmece Erzurumlular Derneğin’de Ayran Aşı Geleneği Miraç Kandili İle Beraber Yad Edildi.

Erzurum Dernek başkanı Ahmet YANIK Bey bizzati kendisi misafirlere Ayran Aşı ikramı yaptılar.Ahmet Bey bu geleneğin her Cuma akşamı yapıldığını ve bu ikramın yanında da Erzurum töre  ve geleneğini yaşatmaya çalıştığını ifade ettiler.

Sayın Ahmet Yanık Bey ve Yönetimi  her Cuma bu geleneğin yanında  da ilim ve sohbet toplantılarının yapıldığı ve birilik ve beraberliği sağlamaya calışıldığını ifade ettiler.

Erzurum bu güzel geleneğine bende bir Şenkayalı olarak Ayran aşı dağıtarak o heyecanı  ve o mutluluğu yaşadım.

Bu özel güne birde MİRAÇ KANDİLİ güzelliği eklenınce ayrı bir Erzurum manevi havası oluştu.

Değerli öğretim görevlisi hocamızın Kuran tilaveti ve sohbeti ile Huşu içinde Gecemizi yad ettik.

Ayran Aşı ikramından Sonra Erzurum özel şekeri ve akide şekeri ile beraber çay ikram edildi.

Erzurum töre ve geleneğinin yaşatılması ve uygulanması hemşeriler üzerınde olumlu izlenimler bırakmaktadır.

Bu hizmetleri yapan hemşerilerimize hizmetlerinden ötürü teşekkürlerimizi bildirir hizmetlerinde başarılar dıleriz.

AYRAN AŞI TARİFİ

Yörede olduğu kadar, Doğu Anadolu Bölgesinin büyük bölümünde, özel günlerde ve Ramazan ayı boyunca sıkça yenilen Ayran Çorbası ya da Ayran Aşı, üzerine dökülen tereyağında kavrulmuş soğanlı sosu (sokarış) ve hoş bir aroması olan aşotu (kişniş otu) ile ağızlarda unutulmaz lezzet bırakan bir çorbadır.

Yapılışı:

Yarım su bardağı aşurelik buğday tencereye konulur

  • Üzerine dört parmak geçecek kadar su eklenir
  • Bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır
  • Kapağı açılmadan 4-5 saat bekletilir
  • İyice şişmesi sağlanır
  • Kıymaya tuz ilave edilerek iyice yoğrulur
  • Fındıktan küçük köfteler yapılır
  • Hafif ateşte suyunu salıp çekinceye kadar kızartılır
  • Soğan küçük küçük doğranır
  • 2 kaşık yağda sararıncaya kadar kavrulur
  • Yoğurt, un, yumurta bir kasede pütür kalmayıncaya kadar çırpılır
  • Şişen buğdayların üzerine 7 su bardağı kadar su konularak kaynatılır
  • İçine köfteler ilave edilerek 5-10 dakika kadar kaynatılır, kavrulmuş soğan ilave edilir
  • Çorbanın suyundan kaşık kaşık yoğurt, yumurta, un karışımına katılarak karıştırılıp ılınması sağlanır
  • Ilıklaşan karışım yavaş yavaş çorbaya dökülerek sürekli karıştırılır
  • Beş dakika kadar kaynatılır
  • Tuz ilave edilir
  • İnce doğranmış aşotu ilave edilerek bir iki taşım daha kaynatılır
  • Servis yapılır.

Saygılarımızla.

Turan AKTÜRK/Serhat Birikim/İstanbul

 

 

 

 

 

Kaynak: Editör: Turan AKTÜRK
Etiketler: Büyükçekmece, Erzurumlular, Derneğin’de, Ayran, Aşı, Geleneği, Miraç, Kandili, İle, Beraber, Yad, Edildi.,
Haber Videosu

Web Tv'de Görüntüle

Bu videoyu yorumlamak ve paylaşmak için ayrıca tıklayın.

Yorumlar
Haber Yazılımı Başlığım sayfa içeriği