Yazı Detayı
05 Temmuz 2018 - Perşembe 17:43
 
Bu Yaz Dikme Köyü’nde Festival Var
Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
siyasalbirikim36@gmail.com
 
 

Orda bir köy var uzakta O köy bizim köyümüzdür

Gezmesek de, tozmasak da  O köy bizim köyümüzdür”  Demiştir Şair Ahmet Kutsi TECER…

Önce şehrini sonra da köyünü sorarlar adama…

Çünkü biz köylü bir toplumuz. Köyü olmayan pek azdır. Cahit KÜLEBİ’nin mısralarında dediği gibi:

“Gökte yıldız kadar köylerimiz vardır”….

Köyle şekillendik ve eskisi kadar olmasa bile hala kısmen köyden besleniyoruz.

Çoğumuz gibi benim de çocukluğumu geçirdiğim bir köyüm var.

Dikme köyü….

Çok uzaklara gitsek de, hayat koşulları bizleri ayrı yörüngelere savursa da, köyümüzü ve çocukluğumuzu unutmak mümkün değil.

Somon balıkları gibi tekrar geri döner köyümüzün o eşsiz kokusunu alıp kendimize geliriz.

İşte Dikme Köyü de böyle köylerden biridir.

Acı(turş) suyu, Kars Çayı, Malakan Değirmeni,  Kaş Mektebi,  Turş tepesi, Cin deresi, Tren Yolu Köprüsü,  Cilli Gölü, Kars Çayı’nın yanından geçen  Tren Yolu,  beyaz kireç taşlarıyla göğsüne  ay yıldızlı bayrağımızı  çizdiğimiz   Dağları  ile kendine özgü bazı  nitelikleri olan  bir köydür Dikme köyü.

Hacı leyleklerin her ilkbahar tepelerinde yuva kurduğu Malakan Evleri, semaver çayı etrafında  manili ,türkülü, oyunlu, hikayeli  sohbet ve  muhabbetleri, leziz yöresel yemekleri, bağrından çıkardığı aşıkları, ozanları,   renkli -nüktedan insanları ile Türk-Kafkas Kültürünün bir sentezinin  taşıyıcısı gibidir Dikme Köyü….

Şehrin kendine özgü nezaket, zerafet ve kent kültürünü, köyün otantik, geleneksel ve üretken boyutuyla birleştirebilmiş köylerden biridir Dikme köyü.

Dikme köyü adeta bir mahalle kadar şehre çok yakın olmasına rağmen, şehre aşırı bağlı hale gelmedi, hala üretimden, tarım ve hayvancılıktan kopmadı.

Her ne kadar bir zamanlar Gravyer ve Kaşarın lezzetini veren Zavot inekleri , köyümüzün ağzıyla ağ (ak) inekler şimdi kaybolacak düzeyde azalmış olsa da, peynir üretimini bırakmadı. 

Yakın zamana kadar marangozu, sobacısı, nalbantı, demircisi, kaynakçısı ve  bakkalı  ile kendi yağı ile kavrulabilen, tabir yerindeyse kendi söküğünü dikebilen  üretken bir köydü. Bir dönem birbirinden verimli ve çiçekli yaylalarından Zavot ineklerin memesinden akan sütleri en leziz kaşara ve gravyere dönüştüren Dikme köyü mandıracıları Meşhur Kars peynirinin lezzetinde önemli rol oynamışlardır. Günümüzde de  modern koşullardaki mandıralarda peynir üretimini ve geleneğini sürdürmektedirler.

Dikme Köyü Yardımlaşma , Dayanışma ve Kültür Derneği marifetiyle yaptığı geleneksel peynir festivali ile de bunu ortaya koymakta, geçmişte olduğu gibi kendi kendine yetebilen bir köy olma iddiasını diri tuttuğunu göstermektedir.

Festivaller, son zamanlarda Doğu Ekspres figürüyle ülkemizin gündemine oturan şehrimizin turistik gelişimi ve yöresel kültürümüzün tanıtımına çok şey katacaktır kuşkusuz.  Festivaller, gurbet ile sılayı, geçmiş ile geleceği birleştiren,  insanları ortak kültürel ve üretim değerleri etrafında bir araya getirebilen önemli sosyal etkinliklerdir. Festivalleri geliştirerek devam ettirmemiz gerekmektedir. Bu bağlamda, Dikme Köyü Gravyer ve  Kaşar festivalinin peynir üretim geleneğinin sürdürülmesine,  yöre turizminin gelişmesine ve dayanışma kültürünün artırılmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyor, başarılı geçmesini diliyorum.05.07.2018

Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER

www.yavuzozturkler.net

 

 

 
Etiketler: Bu, Yaz, Dikme, Köyü’nde, Festival, Var,
Yorumlar
Haber Yazılımı Başlığım sayfa içeriği