Irmaklar Market
  • BIST 100

    16012,85%1,27
  • DOLAR

    43,96% 0,04
  • EURO

    51,10% 0,08
  • GRAM ALTIN

    7189,34% 0,12
  • Ç. ALTIN

    11873,13% 0,00

"3. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi" İstanbul’da Gerçekleştirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı'nda Bütüncül Tıp temasıyla düzenlenen "3. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi"ne video mesajla katıldı.

İstanbul 13.10.2025 15:13:00 0

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile yürütülen görüşmeler sonucunda, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) alanında DSÖ İşbirliği Merkezi'nin Türkiye'de açılması için resmi süreci başlattıklarını belirterek "Bu adım, ülkemizin geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanındaki uluslararası rolünü daha da güçlendirecek, Türkiye'yi bu alanda bir bölgesel merkez haline getirecektir." dedi.

Memişoğlu, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sağlık Bakanlığı ve USHAŞ organizasyonu ile DSÖ işbirliğiyle İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen 3. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi'nin açılışındaki konuşmasında, sağlığın yalnızca hastalıkların tedavisi değil, bireyin, toplumun ve çevrenin bir bütün olarak korunması, geliştirilmesi ve geleceğe taşınması olduğunu söyledi.

 

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, mesajında, geleneksel tıp alanındaki vizyoner liderliği için Emine Erdoğan'ı tebrik etti, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na da Türkiye'nin geleneksel bilgi ile sağlık inovasyonuna olan güçlü bağlılığını ortaya koyan çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Türkiye'nin, Anadolu'nun zengin kültürel mirasından beslenen köklü bir geleneksel tıp geçmişine sahip olduğunu vurgulayan Dr. Tedros, son yıllarda hacamat ve sülük tedavisi gibi uygulamaların sertifikalandırılarak modern sağlık hizmetlerine entegre edilmesinin önemli bir adım olduğunu kaydetti. Dr. Tedros, Türkiye'nin bu süreçte, geleneksel bilgiyi koruma iradesini güvenlik, kalite ve modern sağlık hizmeti sunumuyla birleştirme kararlılığını açıkça ortaya koyduğunu dile getirdi.

Kronik Yaraların Larva Tedavisi

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erdal Polat yaptığı konuşmada ;"3. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi"de  Larva debridman tedavisi (LDT) ölü dokularla beslenen Lucilia sericata (L.sericata)’nın I. ve II. dönem larvalarıyla yapılan bir tedavi yöntemidir. LDT'si derideki pürülan, kabuklu yaraların tedavisinde altta yatan hastalıklardan bağımsız olarak uygulanabilir.   

Larvalar ile radyasyon, ısı yanığı yaraları, romatoid artrit ve Behçet hastalığı dolayısıyla açılan yaralar, piyoderma gangrenozum ve kutanöz leishmaniasis başarıyla tedavi edilmektedir. Tıbbi larvalar, ürettikleri enzimler ile yara üzerindeki ölü dokuyu eriterek çıkarttıkları gibi, yarayı dezenfekte eder ve dokuyu granülasyon oluşturması için uyarırlar. Zayıf iyileşme kapasitesi yüzünden, diyabetik yaralar kolaylıkla enfekte olabilir, kan dolaşımına geçen bakteriler sepsise neden olabilirler. Bu yaraların iyileşmesi için enfeksiyonun önlenmesi, yaradaki ölü dokunun çıkarılması ve yeni yüzey dokusunun oluşması gerekir. Larvaların salgıladığı proteolitik enzimler, anti-bakteriyel ve granülasyonu geliştiren değişik maddeler nekrotik dokuyu sağlıklı dokuya zarar vermeden debride eder ve mikroorganizmaları yiyerek üremesini durdurarak veya öldürerek yarayı dezenfekte ederler. 

Yöntem: Yüzeysel yaralarda L.sericata'nın I. ve II. dönem larvaları ortalama 1 cm2’lik yaraya 8-10 adet, direkt olarak konur. Larva sayısı yaranın derinliğine ve nekrotik dokunun durumuna göre artırılabilir. Bu şekilde hareketli larvalar yaradaki tüm nekrotik alana tutunabilir ve nekrotik dokunun derinliklerine girebilirler. Yüzeysel ağrılı yaralarda larvalar bir poşet içerisinde yara üzerine konarak larvaların hareketinden kaynaklanabilecek ağrı önlenebilir. Buna rağmen ağrı olur ise larva ve yaranın üzerine steril serum fizyolojik damlatılarak ağrı giderilerek larvaların yarada daha uzun süre kalması sağlanır. Yaradaki nekrotik dokunun durumuna göre larva tedavisi; günlük, haftalık veya haftada 1-2 kez uygulanır. Merkezimizde haftada iki kez uygulanan tedavide larvalar yara üzerinde 48-72 saat tutulduktan sonra yaradan uzaklaştırılır. İşleme yaradaki nekrotik doku tamamen temizlenene kadar devam eder, sonra hastaların takipleri yaranın iyileşmesine göre iki haftada veya ayda bir yapılır. Kontrollerde yara kapanmamışsa larva tedavisine devam edilir. 

Bulgular: Hastanın dolaşım sorunu yoksa larva uygulandıktan sonra nekrotik doku temizlenerek canlı doku oluşmaya başlamaktadır. Eğer 1-2 uygulamadan sonra yarda iyileşme olmazsa hastalar kalp damar cerrahına gönderilmekte ve dolaşım sorunu giderildikten sonra tedaviye devam edilmektedir. LDT’si öncesi ve tedavi sonrasında yaptığımız bakteri kültürlerinde, tedavi ilerledikçe enfeksiyonun belirgin bir şekilde azaldığı görülmüştür. L.sericata larvalarının salgıları E.coli, P.aeruginosa, MRSA, MSSA, S.agalactiae, ß hemolitik Streptokoklar ve Gram(+) çomaklar üzerine öldürücü ve üremeyi durdurucu etkisinin olduğu görülmüştür. LDT’sıyla nekrotik dokunun debridmanı %80-%95 veya ileri derecede olup koku ve yaradaki ağrı önemli ölçüde azalır. 2-3 kez larva uygulamasından sonra yaralardan ilk alınan örneklerde üreyen bakterilerin ve biyoflim tabakasının kayıp olduğu gözlenmiştir. 

Sonuç: LDT antibiyotiklere dirençli bakterilerle enfekte kronik yaraların, osteomiyelitin tedavisinde altta yatan nedenlerden bağımsız olarak, sepsisi ve amputasyonu önlemede kullanılabilir. LDT'sinin kronik yaraların temizlenmesinde ve granülazisyonun başlamasında etkili bir yöntem olduğu değişik araştırıcıların çalışmalarıyla ispatlanmıştır.

 

 

Azerbaycan Havayolları Duyurdu

Kars Valisi Ziya Polat’tan Kurum Ziyaretleri

Kars’ta seyir halindeki otomobil yandı

Kars İl Müftüsü Yavuz Yıldız iftar sofrasında, yetim çocuklar,la buluştu

‘2025 Nüfusu’na Göre Yeni Düzenleme.. 600 Vekilin Dağılımı Güncellendi!

Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger ve Ekibi ile Sahada

Mücük’ten Ramazan’da 500 Aileye Yardım Eli

Hacı Kemal TOKSOY Sarıkamış'ta Hayatını Kaybetti

Kars 36 Spor başkanı istifa etti

Kars Eğitim İş Sedikası Öldrülen Öğretmen Fatma Nur Çevik için Tepki Gösterdi

Başkan Muhlis AKTÜRK, Hayatını Kaybetti

İrtikap İddiası Bolu’yu Sarstı.. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Tutuklandı!

İş İnsanı Erdal Yılmaz’dan, Serhat Ardahanspor'a 100.000 TL Bağış

Vali Çiçekli, Kayabeyi Köyünde tarihi konakta iftar yaptı

Serhat ardapan Spor Kars36Spor'u 1-0 Yendi

Kars valisi Ziya Polat, Özel Haraket Personeli ile İftarda Bir Araya Geldi

Eğitimiş Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası GENEL MERKEZİ

Naif Alibeyoğlu Uyarıları Saatli Bonba

ÖLÜM YAKIŞMADI

Kars’ta U14 İl Birincisi Selim Gençlik Spor Kulübü oldu

Kars’ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Türkiye Şampiyonası’nda dereceye girerek Ödüllendirildi

Kars Milletvekili ve DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit, Kars'ın Sorunlarını TBMM'ne Taşıdı

Bir Devrin Sonu: Kars Sokaklarında Ankesörlü Telefonlar Tarihe Karıştı

Mehmetçiğe unutmayan anne şefkati Sarıkamış’a ulaştı

Serhat Ardahanspor: 1 - Kars 36 Spor: 0

Kars’ta protokolü jandarma personeliyle iftarda buluştu

Kars’ta Karla Mücadele Ve Temizlik Çalışmaları Aralıksız Sürüyor

Ardahan Esnafı, Sahara Tüneli Umut Kapasıdır

Başkan Faruk Demir, Serhat Ardahan Spor’a Destek Sundu

Ardahan ValisiÇiçekli, çocuk hafızlarla iftarda buluştu

Yükleniyor

Hadi AKMUGAN, Sarıkamış’ta Vatan İçin Bile Bile Ölüme Yürüdüler

DEAŞ, Yalovada 3 Polisi Şehit Etti, 8 Polis Yaralandı

“SERKA Destekli İHA Projesi Başladı

Ardahan Bağdaşen Köyü Gazez’ye Yardım Elini Uzattı

Doğu Batı ilişkileri veya Avrupa batı Merkezli Düşünce Sistemi ve Biz

Bakan Uraloğlu Kars Iğdır Aralık Dilucu Demiryolu Hattı bölgesel barışı pekiştirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Iğdır’da Çiçeklerle Karşılandı

Tarihi Bir Ana Şahitlik Edeceğiz: Demiryolu Hattının Temeli Atılıyor

KARPAT Vakfı, Bölgenin Tarihini Gün Yüzüne Çıkarıyor

Selçuk AKKOÇ, Göle ve Canibek yaylaları Turizme Açılmalı

Kars Valisi Ziya Polat’tan Kurum Ziyaretleri

İş İnsanı Erdal Yılmaz’dan, Serhat Ardahanspor'a 100.000 TL Bağış

Ardahan Esnafı, Sahara Tüneli Umut Kapasıdır

Sait Üstündağ İftar Sofrasında Dostlarıyla Buluştu

Serhat Ardahanspor Klüp Başkanı Cumhurbaşkanında yardım isteyecek

Kars'ta çıkan yangında Güven mobilya deposu kül oldu

Financial Times’ın Türkiye Büro Şefi John Paul Rathbone , KATSO Başkanı KADİR Bozan’ı Ziyaret Etti

Kars Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Bünyesinde Görev Yapan Personellerin Sevinçli Günü

Bölgesel Barışta Bakü-Tiflis-Kars Hattı Öne Çıktı

Serhat Kalkınma Ajansı’ndan Sarıkamış’ta Ekoturizm İçin Stratejik Adım

İzmir Göle Durucasu Derneği KAZ Gecesinde Buluyturdu.

Yıldırım’ın 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Mesajı

Yıldırım’ın 23 Şubat 1921 Ardahan’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu Kutlama Mesajı

Yıldırım’ın Miraç Kandili Kutlama Mesajı

Bursa Kaısiad ‘Dan Kars Ardahan Ve Iğdır’a Yatırıma Devam

Yıldırım’ın 30 Ağustos 1922 Zafer Bayramı Kutlama Mesajı

ARDA-FED 21 Nisan’da Genel Kurul Yapacak

Genel Başkan İmdat ATABEY: "NEVRUZ" Baharın Uyanışıdır

Başkan İrfan KOÇ: “NEVRUZ” Dostluğa Kardeşliğe Açılan Kapıdır

Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri 15-18 Şubat’ta

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13