Tarih: 03.10.2024 15:13

Batı Merkezli Düşünce Sistemi Ve Biz

Facebook Twitter Linked-in

Doğu batı ilişkileri ve aralarındaki mücadelenin neden sonuç ilişkisi hepsi sebepler dairesinde bir dayanağı vardı. Biz bunları okumalarımızdan okuyucularımıza taşımayı borç bildik ve kaleme alma ihtiyacı duyduk. Aklınızda soru işaretleri bırakacağına inanıyorum. Bu mücadelenin özü Anadolu ve Asya Mezopotamya topraklarında aslında beka sorunun sebebidir aslında çıkardığımız notlardan sizlerde bu sonucu çıkaracaksınız. Batı merkezli düşünce sistemine temelinde ilk öğretmen olarak bilinen Aristoteles vardır.

Aristoteles doğu için şu ifadeleri kulanır; Asyalılar köle olarak doğmuşlardır, Yunanlıların Asyalılar üzerinde hâkimiyet kurma hakları vardır ve bu tarihin gereğidir der.  Kendilerini modern başka toplumları barbar sayar batı merkezli düşünce sistemi Kendilerinde Demokrasinin var olduğu sebebiyle övünürler. 

Ancak Atina Yunan devlet yapısında kadınlar ve köleleri insan saymadıkları için oy kullanma hakkı vermezler. Doğuya da bu bakış açısıyla bakarlar. Hindistan afyon savaşları sırasında köleliğe, sömürgeciliğe ve kapitalizme karşı olması ile bilinen Karl Marx Hindistan halkı için "onlar kendilerini yönetmez yönetilmeleri gerekir" der. Onlar aşık olur ama sevemezler savını öne süre. Bunun gibi insana ait olan erdemlerin doğuda var olmasını kabullenemezler. Çünkü onlar kendilerini üstün kabul ederler diğer topları kendi emrinde olması gerektiğine inanırlar. 

            Doğu batı mücadelesi veya savaşı bildiğimiz o meşhur Homeros'un İliyada destanı üzerinden günümüze değin gelen Doğu batı mücadelesine esin kaynağı olmuştur. Aristoteles Büyük İskender'e git Batı'nın öcünü doğudan gidip al öğüdü Batı'nın doğu ile Savaşna yön veren bir öğreti olarak kabul gördüğünü fark ediyoruz. Bunun örneklerini Çanakkale savaşında rastlamaktayız ilk gönderdikleri geminin isminden biliyoruz. O geminin adı Agamemnun du mesala

 Batı'nın doğuya düzenlediği haçlı seferleri bir bakıma onlar adına sonuçsuz kalınca 1720 de Viyana konsülü toplantısında Batı'nın doğu üzerinde üstünlük kurabilmesi için doğuyu inceleme bilimi olarak geliştirdikleri bu alanda altmış beş bin eser yazılmasına olanak sağlayan Oryantalizmi geliştirdiler. Artık savaşarak hakimiyet kuramadıkları doğuda fikir cereyanları sayesinde hakimiyet kurma çalışmaları hasıl oldu.

 Oryantalizmin doğuda doğuyu inceleme bilimi olmasından ziyade sömürgeciliğin keşif kolu olarak görülmesi, böyle karşılık bulması dikkat çekiyor. 

 Theodore herzl in batıya İsrail devletinin Filistin’de kurulursa Batı'nın Doğu'daki ileri karakolu olacağını ifade eder ve bu şekliyle doğunun istilasına zemin hazırlayacağını önerdiği gerçeği gözden kaçmış değildir. 

Herzl yahudi devleti kitabında hiçbir dini eğitimin etkisinde değilim der. Yahudi meselesi benim için ne sosyal nede dini bir meseledir.  Siyonizm ve milliyetçi, sömürgeci siyasi bir doktrindir.

İsrail devletinin temelleri 1897'de yapılan Bazel Kongresinde Theodore herzl Siyonizm'i herkese kabul ettirmiştir. Konuyu başka bir yazımda İsrail dosyası olarak ele almak istemiyorum. Birinci ve  ikinci dünya savaşı dünyayı şekillendirilmek istemesinin bir sonucudur.  Irak Suriye Filistin Lübnan ve diğer coğrafyalarda meydana gelen savaşlar bu ülkelerin sınırlarının cetvelle çizilmiş olması bunun bir parçası olarak kabul görür.  Geçmiş yüzyıl boyunca emellerine ulaşmak için kaostan düzen çıkarmak için elinden geleni yapan batı günümüzde böl parçala yut politikasını bölgede kendinin isimlendirdiği illegal örgütlerin eliyle sürdürüyor.  Irak, İran, Suriye ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Bölgede yeni şekillendirme söz konusu.

 Dün çöl kraliçesi ve onun öğrencisi konumunda olan Thomas Edward Lawrence 

gibi  ajanların ırkçılığı milliyetçilik üzerinden körükleyip Şerif Hüseyinler üreterek bölgenin demografik yapısıyla oynayarak şekillendirmek için  içlerinde CIA mossad,. Bnd,  MI6 gibi istihbarat örgütleri yer almakta. 

Günümüzde bu guruplarımdan en önemli ayağını Fidel Castro ABD petrol bekçisi olarak tanımlıyordu.

Araştırmacı Yazar Gazeteci İbrahim Budak




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —