Ardahan ve bölge illerinin yöresel lezzetlerinden bir olan kaz eti için beside tutulan kazların kesimi bu yıl erken başladı.
Geçtiğimiz hafta sonu yüksek kesimlere düşen karın yağmasıyla birlikte Serhat bölgesi olarak bilinen Kars,ardahan ve Iğdır’da köylüler kazlarını kesmeye başladı. Bölge insanı için eti, ve tüyü oldukça kıymetli olankaz kesmi büyük bir titizlikle yapılıyor. Ardahan’da ilk kaz kesimini yapan Aydemirler kaz çiftliği işletmesi Ağzıpek köyündeki tesislerinde kazlarını keserek temizlemeye başladı. Temizlenen kazlar, tuzlanıp kuruması için evlerin bahçelerinde özel olarak yapılan askılara asılıyor.
Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden kazlar ilk önce kesiliyor. Kesildikten sonra tüyleri temizleniyor. Daha sonra iç organları ayrılıyor. Kazların iç organları da ayrı olarak satılıyor. Daha sonra tuzlanan kazlar, yaklaşık 10 gün sabah ayazında ve akşam ayazında kurutuluyor. Çünkü kesinlikle güneş yememesi lazım. Güneş yediği zaman tadının bozulduğu düşünülüyor. Kış aylarında kesilen kazlar kesme ve saklama koşulları nedeniyle lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor.ardahanhaber