Tarih: 10.08.2023 00:05

Av. Levent Çelik, Ardahan Balın'ı Ulusal Pazarlara Sürmeliyiz

Facebook Twitter Linked-in

20.Ulusal Ardahan Kültür ve Bal Festivali nedeniyle gazetemize açıklamada bulunan. Bursa KAI Dernekler Federasyonu önceki dönem Genel sekreteri Av. Levent Çelik; Ardahan balının ülkede yaşanan sahte bal kargaşasının önüne geçebilecek düzeyde olduğunu, bu nedenle bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerektiğini dile getirdi.

            Bölgemizde yapılan festivallerde, bölgenin geri kalmışlığını, çaresizliğini, 4 yıldır eğitimde aldığı ağır yarayı ve çözüm önerilerini masaya yatırmak için festivaller öncesi ve sonrası mutlaka paneller düzenlenmeli. Bu panellerde Ardahan'ın sorunlarının yanı sıra festivalleri uzun vadede nasıl büyütürüz konusu değerlendirilmelidir. Medyanın dikkatini nasıl çekeriz, gibi önemli meseleleri bu panellerde sonuca ulaştırır ve daha sonraki yıl grafiğimizi biraz yukarılara çekmiş olabiliriz. Paneller için ayrı komiteler kurulması gerektiği inancındayım. Festivalleri ulusallaştırmak ekip işidir. Bunun için Türkiye'deki Ardahanlıları bu işin içine koyarsanız, Kafkasya'nın en büyük festivali olur. Yoksa her yıl küçülür ve düğün havasına döner.

            Balın anavatanının Ardahan olduğunu ancak bu hastalıklara deva ilaç gibi balın duyurulamadığını belirten. Bursa KAI Dernekler Federasyonu önceki dönem Genel sekreteri Av. Levent Çelik; Son dönemde gündeme gelen sahte bal tartışmalarının tüm ülke halkını üzdüğünü, Türkiye'nin imajının değişmesi için Ardahan Kafkas arı balını dünya pazarlarına sürmek için yeni yollarını bulunması gerektiğini söyledi.  Kafkas Arı ırkının, Ardahan'da arıcılığı zirveye çıkaracağını belirten Çelik; konuşmalarını şöyle sürdürdü;

            S. BİRİKİM: Son yıllarda yurt dışına sahte ballar satılınca Türkiye'nin imajı bozuldu. Bu imajın düzelmesi için nasıl bir yol izlenmelidir.

            L.ÇELİK : Bir manşetinizi okumuştum "Bal Ardahan'da devlet nerde" şimdi Dünya'nın en kaliteli balı Ardahan Kars bölgesinde. Özellikle Ardahan Artvin Kafkas arısıgen bölgesi olarak ilan edilmiş durumda. Bu ilanı yapan devlet bölgede üretilen balın ulusal Pazar'da yerini alması için hiçbir çaba göstermemekte. Haliyle de Ardahan balı değerinin çok altında satılıyor, bezende üretecinin elinde kalıyor. Devlet teşviklerle destekleseydi dünya standartlarına uydun üretim tesislerinin kurulmasında öncülük etseydi, ülke çapında tanıtım ve reklam kampanyaları düzenleseydi Ardahan Balı alıcısını ayağına çağırırdı diye düşünüyorum. Şimdi 650 çeşit çiçekten bal alan Kafkas arı ırkının balını Ardahan Türkiye'ye, Türkiye dünyaya satamıyorsa bunun altında büyük bir ihmal ve beceriksizlik yatıyor demektir

Kurban Ali ERGÜL/Bursa/Serhat Birikim




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —