Irmaklar Market
  • BIST 100

    16392,93%1,23
  • DOLAR

    44,11% 0,07
  • EURO

    51,04% 0,03
  • GRAM ALTIN

    7350,74% 0,20
  • Ç. ALTIN

    11804,41% -0,19

Av. Elif Coşkun Yazdı; Boğaziçi’nde Dönüşüm Mümkün mü?

A. Elif Coşkun, İmar Sınırlamaları, Kentsel Gerçeklik ve Hukuki Çatışmalar konulu yazısında önemli mesajlar verdi.

7.05.2025 00:37:00 0
Av. Elif Coşkun Yazdı;  Boğaziçi’nde Dönüşüm Mümkün mü?

Serhat Birikim Gazetesini Hukuk Danışmanı ve yazarı A. Elif Coşkun, İmar Sınırlamaları, Kentsel Gerçeklik ve Hukuki Çatışmalar konulu bir yazı kaleme aldı 

Türkiye’de kentsel dönüşüm kavramı, her geçen yıl daha geniş bir alanı etkiliyor. Ancak bazı bölgelerde, özellikle tarihi ve doğal sit alanlarında, bu dönüşüm “dönüşemezlik”e dönüşüyor. Boğaziçi bölgesi de bu tartışmaların merkezinde yer alıyor. 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu, İstanbul’un siluetini ve doğal yapısını korumayı hedeflerken, günümüz şehirleşme dinamikleriyle zaman zaman çelişebiliyor. Bu noktada hem bir hukukçu hem de kent yaşamına duyarlı bir vatandaş olarak şu soruyu sormak gerekiyor; Boğaziçi’nde dönüşüm mümkün mü, yoksa tamamen donmuş bir imar alanı mı söz konusu? Peki Boğaziçi Kanunu ne diyor? 

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu, İstanbul Boğazı’nı "ön görünüm", "geri görünüm" ve "etkilenme alanı" olarak üç bölgeye ayırıyor. Bu bölgelerde, yeni yapılaşma büyük ölçüde sınırlandırılmış, silueti bozacak yüksek yapılara izin verilmemiş, doğal çevrenin korunması öncelik haline getirilmiştir. Bu kapsamda, Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilendirilmiş, bölgedeki planlama yetkisi büyük ölçüde merkezi idareye bırakılmıştır. Kentsel dönüşüm bu bölgelere uygulanabilip uygulanamayacağına dair asıl tartışma, Boğaziçi bölgesinde bulunan, ancak depreme dayanıksız, ekonomik ömrünü tamamlamış ve yaşam konforu düşük yapıların yenilenmesi ihtiyacıyla başlıyor. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, ülke genelinde hızlı ve yerinde dönüşüm amaçlıyor. Ancak bu kanunla Boğaziçi Kanunu arasında açık bir çatışma doğuyor. Şöyle ki, bir tarafta 6306 sayılı yasa dönüşümü teşvik ederken diğer tarafta 2960 sayılı yasa yapılaşmayı sınırlandırıyor hatta çoğu zaman engelliyor. Bu noktada iki yasa arasında öncelik sıralaması yapıl(a)madığı için idareler arasında yetki karmaşası yaşanıyor; uygulamada belirsizlik, vatandaşta mağduriyet doğuyor. Boğaziçi’nde yaşayan birçok vatandaş, evini yenilemek ya da güçlendirmek istediğinde, karşısında ağır bürokratik süreçler ve çoğu zaman ret kararları buluyor. Bu da hem hukuki hem toplumsal bir soruna dönüşüyor. Üstelik bu bölgelerde yaşayan hak sahipleri, kentsel dönüşüm kredilerine ulaşmakta zorluk yaşıyor, kamulaştırma tehdidiyle karşılaşıyor, yeni proje izni alamadığı için mülkiyet hakkı da kısıtlanmış oluyor. Bu durum, Anayasa’nın 35. maddesiyle güvence altına alınmış mülkiyet hakkının özüne dokunacak şekilde sınırlandırılması anlamına geliyor. Üstelik herhangi bir kamusal tazminat da gündeme gelmeden.. Peki çözüm nerede?  Mevzuatta Boğaziçi’ne özgü, korumayı esas alan ama kontrollü dönüşümü de mümkün kılan bir revizyon yapılmadan çözüm çok zor. Bu bölgedeki yapıların yaş ortalaması 40’ın üzerinde. Dolayısıyla korunacak bir siluet var ama içinde yaşanması gereken evler artık o siluete ayak uyduramıyor. Kentsel dönüşüm yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda hukuki ve sosyal bir dönüşümdür. Boğaziçi gibi özel koruma bölgelerinde bu dönüşüm daha hassas yürütülmeli; koruma ile yenileme arasında akıllı ve dengeli bir köprü kurulmalıdır. Çünkü şehirler yalnızca korunarak değil, insan onuruna yakışır şekilde yenilenerek de yaşatılır. Bu noktada tarafımızca önerilen çözümler şu şekildedir; Boğaziçi’ne özgü imar yasağı anlayışı, “toplu yasak” yerine yer bazlı bilimsel risk analizi ve tescilli yapı verileri ile desteklenmeli. Yani, her parselin risk durumu (deprem, altyapı, yapı ömrü) teknik ekiplerce tespit edilmeli, kültürel varlık niteliği taşımayan yapılar için “kontrollü dönüşüm” izni verilmeli. Bu planlar sadece bürokrasi tarafından değil, baro, meslek odaları, üniversiteler ve mahalle temsilcileri ile ortak hazırlanmalıdır. 

Boğaziçi’nde dönüşüm ya da yapı ruhsatı süreci çoğu zaman malikler, müteahhit ve idare arasında çıkmaza giriyor. Bu sorunun önüne geçmek adına Boğaziçi için özel kentsel arabuluculuk merkezleri kurulabilir. İmar, mülkiyet ve kira hukuku uzmanı avukat ve arabulucuları içeren, baro ve yerel yönetim iş birliği ile, uzlaşmaya dayalı bir Boğaziçi kentsel dönüşüm uyuşmazlık çözüm merkezi kurulabilir. Hem de bu şekilde yargının yükü hafifletilmiş olur, süreçler hızlanır, vatandaş ve idare arasında güven köprüsü kurulmuş olur. Boğaziçi Alanı’nda istimlâk yerine “kamusal iş birliği modelleri” geliştirilerek; Boğaziçinde mülkiyet krizine neden olan kamulaştırma kararlarının önüne geçilebilir. Bunun yerine, vatandaş, kamu ve özel sektör arasında, uzun vadeli ve sınırlı ayni haklara dayalı örneğin, kamu ve malik ortaklığıyla yürütülen dönüşüm modelleri geliştirilebilir. 

Neticede, Boğaziçi İstanbul’un vitrinidir ama aynı zamanda binlerce ailenin yaşadığı bir mahalledir. Sadece “koruma” temelli bir yaklaşım, insanı yok sayar. Yalnızca “dönüşüm” temelli bir sistem ise kültürü siler. Hukukun rolü bu iki uç arasında dengeyi kurmak ve adaleti sağlamak olmalıdır. Boğaziçi'ni korurken yaşanabilir kılmak, sadece mühendislerin ya da mimarların değil, biz hukukçuların da sorumluluğudur!

Avukat Elif Coşkun

elifcoskun.lawyer@gmail.com

https://elifcoskun.av.tr/

 

 

Kars Yeşilay Şubesi’nden Sağlık Müdürlüğüne Ziyaret

Kars’ta Bahri Dağdaş cad silahlı saldırı

Görevden alınan Vali Yardımcısı İddialara Yanıt Verdi Suçsuzum

Damal Belediyesi Kreşi Tartışması: Başkan Çamlıyurt’tan Tepki

Susuz Belediyesi’nden Ramazan’da İhtiyaç Sahibi Ailelere Yardım

Selim Belediye Başkanı Barış Koç,tan400 Koli Ramazan Yardımı

Kars Belediyesi’nden Asfalt Şantiyesi İddialarına Açıklama

Kars Valisi Ziya Polat’tan Anma Mesajı

Kars'ta Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Tosunoğlu Şehit Aileleri Ve Gazilere Ziyaret

Kars Yurt İşletmecileriyle Hizmet Değerlendirmesi

Kars Başsavcılık İftarında Protokol Buluştu

Kars’ta Tuğba Özay Cirit Oynadı

Kars Kültür Merkezi Yenilenen Yüzüyle Yeniden Hizmete Açıldı

Vali Yardımcısı KASIMOĞLU Görevden Uzaklaştırıldı.

Ardahan Devlet Hastanesi’nde Bir İlk Beyin Ameliyatı

Başkan Ulakcı, standart dışı araç plakalar için vatandaşları bilgilendirdi

Kars Gençlik Spor İl Müdürü Mehmet Başköylü başarılı personelleri ödüllendirdi

DEM PARTI KARS IL BASKANLIGINDAN NEWROZ KUTLUMASINA ÇAĞRI

Kars’ta gece yarısı zincirleme kaza: 3 yaralı

Kars Türk Kızılay İl Başkanlığı'ndan iftar yemeği

Kars Harakani devlet hastanesinde yeni görevlendirmeler

İş İnsanı Çağlar Şen, Sarıkamış’ı Yasa Boğdu

Kars’ta İran’a yönelik saldırılar protesto edildi

Kars’ta iftara dakikalar kala Silahlı sopalar kavga 2 yaralı

Mesud Pezeşkian İlham Aliyev'i’i telefonla aradı.

Kars 36 Spor: 3 – Dersimspor: 1

Kars'ta YRP Genel Başkan Yrd İbrahim Gök

Kars’ta Siyasi Parti Başkanları İftarda Bir Araya geldiler

KARS CHP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANLIĞININ 08 MART MESAJI

8 MART Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Yükleniyor

loading

Hadi AKMUGAN, Sarıkamış’ta Vatan İçin Bile Bile Ölüme Yürüdüler

DEAŞ, Yalovada 3 Polisi Şehit Etti, 8 Polis Yaralandı

“SERKA Destekli İHA Projesi Başladı

Ardahan Bağdaşen Köyü Gazez’ye Yardım Elini Uzattı

Doğu Batı ilişkileri veya Avrupa batı Merkezli Düşünce Sistemi ve Biz

Bakan Uraloğlu Kars Iğdır Aralık Dilucu Demiryolu Hattı bölgesel barışı pekiştirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Iğdır’da Çiçeklerle Karşılandı

Tarihi Bir Ana Şahitlik Edeceğiz: Demiryolu Hattının Temeli Atılıyor

KARPAT Vakfı, Bölgenin Tarihini Gün Yüzüne Çıkarıyor

Selçuk AKKOÇ, Göle ve Canibek yaylaları Turizme Açılmalı

Kars Gençlik Spor İl Müdürü Mehmet Başköylü başarılı personelleri ödüllendirdi

İş İnsanı Çağlar Şen, Sarıkamış’ı Yasa Boğdu

Marmara KAISİAD İftar’da Buluşturdu.

Kars Valisi Ziya Polat’tan Kurum Ziyaretleri

İş İnsanı Erdal Yılmaz’dan, Serhat Ardahanspor'a 100.000 TL Bağış

Ardahan Esnafı, Sahara Tüneli Umut Kapasıdır

Sait Üstündağ İftar Sofrasında Dostlarıyla Buluştu

Serhat Ardahanspor Klüp Başkanı Cumhurbaşkanında yardım isteyecek

Kars'ta çıkan yangında Güven mobilya deposu kül oldu

Financial Times’ın Türkiye Büro Şefi John Paul Rathbone , KATSO Başkanı KADİR Bozan’ı Ziyaret Etti

İzmir Göle Durucasu Derneği KAZ Gecesinde Buluyturdu.

Yıldırım’ın 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Mesajı

Yıldırım’ın 23 Şubat 1921 Ardahan’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu Kutlama Mesajı

Yıldırım’ın Miraç Kandili Kutlama Mesajı

Bursa Kaısiad ‘Dan Kars Ardahan Ve Iğdır’a Yatırıma Devam

Yıldırım’ın 30 Ağustos 1922 Zafer Bayramı Kutlama Mesajı

ARDA-FED 21 Nisan’da Genel Kurul Yapacak

Genel Başkan İmdat ATABEY: "NEVRUZ" Baharın Uyanışıdır

Başkan İrfan KOÇ: “NEVRUZ” Dostluğa Kardeşliğe Açılan Kapıdır

Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri 15-18 Şubat’ta

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14