10370,71%2,46
40,22% -0,01
46,74% -0,22
4321,01% -0,25
6898,98% 0,30
İçi bomboş olan, utanç duyduğum festival. Böylesi mükemmel konumda; doğası, yaylaları, ürettiği kaşar peynirleri, balı, yetişen kuşburnusu, çam ağaçları… İsviçre’yi aratmayan konumu, inci tanesi memleketim iş bilmezlerin elinde yok oluyor.
24.festivali yaptılar. Kaç tur şirketi geldi? Memleketin hangi özelliğini anlattılar? En zor coğrafyada üretim yapan kaşarcıları bitireceklermiş! Çivi dahi memleketlerine çakamayan beyler söylüyor bu sözleri. Buyursunlar, bu zorlu coğrafyada üretim yapsınlar; sonra yorumlarını bekliyoruz.
Köylü, kaşar üreticisi birbirine destek veriyor. Şu an bölgeyi ayakta tutan kaşarcı ve köylü. Metropollerde yaşayan insanlar Göle Kaşar Festivali’nin planını, programını yapıyor. Göle'de yaşayan; karını, kışını, zorluğunu çeken Göleli yok festival komitesi içinde. Metropollerde yaşıyorlar ya, çok bilgeler ya!
Göle halkı yokmuş gibi davranıyorlar. Ki Göleli, zorlu coğrafyada; Göle'de yaşayan insanların daha eğitimli, daha bilinçli olduğunu bilmiyorlar. Göle insanı bilinçli ve bilgedir. Şundan yüzde yüz eminim: Göleli çok daha güzel organizasyonlar yapar.
Festival komitesi içerisinde Göleli iş insanı, sivil toplum önderleri yok. İstanbul, Ankara’da masalar kuruluyor. İstanbul, Ankara’da yapılan tanıtım günlerine Göle'de yaşayan vatandaşlar karışıyor mu?
Özellikle şunu sormak istiyorum:
Göle Festivalinde panelist olarak üreticilere 10 dakika zaman veriliyor mu? Bölgemizdeki üretilen ürünlerle bölgenin farkındalığını öne çıkartabildiniz mi? Bugüne kadar neyin festivalini yapıyoruz? Kültür festivaliymiş… Hangi kültürü koruyoruz, yaşatıyoruz ve sunuyoruz? Pardon, halay kültürümüz var!
Lütfen diğer şehirlerde yapılan çalışmalara bakın. Ben katıldıkça bölgem adına çok üzülüyorum. Ardahanlı, yetişmiş, zirve yapmış çok önemli şeflerle iş birliği yapıp mutfağımız üzerinden çalışmalar yaptık. Bölgemizde çalışmalar, araştırmalar yapmış üniversite hocalarımızla festivalde önemli çalışmalar yapacaktık. Bomba etkisi yaratacaktı ama maalesef aynı kafa, aynı takımı sahada görünce hayal kırıklığı yaşadık.
Buna Göleli STK’lar “dur” demeli. Misafir olarak katılmaları gerekirken, Göle halkına “Siz sadece halay çekin, biz konuşalım. Bak ben başkanım, giyindim, takımı çektim, sınıf atladım.” dercesine davranıyorlar.
Peki, soruyorum: Başkanlık bitince sormazlar mı “Memlekete ne faydan oldu?” diye. Sorarım, bu başarı mı? Sormuyor musunuz kendinize? TV kanallarında haber bile olmadı. Festival yapmak demek, sizin o aldığınız sorumluluğun başarısını göstermek demektir. Bir yıl daha kaybetti Göle.
Kars’a helal olsun! Kaşarı, Göle kaşarının yanından geçemez ama adamların birlik beraberliği çok iyi. Göle’de boy gösterme yarışı var. Seçimlerimiz bize bugünleri yaşatıyor. Ders alıyor muyuz? Tabii ki hayır. Geçmiş olsun diyelim. Kalın sağlıcakla. Basının gelebilmesi için o yörede üretilen doğal üretimi çeker anlatır.Dikkat çekici haber özellikleri olmalı.Kimse halayı çekmeye gelmez.Her kanalın gelişi maliyet demektir.Bölgede üretim yapan iş insanları ile işbirliği yapıp festival yapılırsa güzel sonuç alınır diğer türlü bu olur.O coğrafya o güzelliğe serin havaya şuan akın akın insanlar gelmeli maalesef ayrıştırma bunu yaşatır bedelini memleket öder.Devlet desteği alabilmemiz için mutfak kültürünü,yörede üretilen doğal ürünlerle dikkat çekip destek alabiliriz.Dünya doğalı keşfederken,doğal bizde fırsat varken biz halay çekiyoruz.Memleket can çekişiyor.Önce Göleli,Ardahanlı iş insanları ile istişare yapılmalı.Sonra şehirlerle birlikte hareket etmeli.Bu şekilde festival olmaz organizasyon bu şekilde olmaz.Medya çekerken güzel dikkat çeken haber niteliğinde olmalıdır festival demek vitrine memleketi göstermek demektir.Güçlü ses çıkarmalıyız ki duyulsun sesimiz.Her şey arz güçlü talep meselesidir.Bir yıl daha kaybettik geçmiş olsun.umarım yanlışlarımızdan eksiklerimizden ders çıkartıp notumuzu almışızdır.kalın sağlıcakla.
İş kadını Ardahan TÜRES Başkanı ve kadın kooperatif Başkanı Sevda ÇAPAN AYDIN
Saygılar