-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,08% 0,04
-
EURO
51,03% -0,32
-
GRAM ALTIN
7330,33% -0,33
-
Ç. ALTIN
11826,62% -0,32
Iğdır’da Rengarenk Newroz Kutlaması Coşkulu Geçti
Îdir'de yurttaşlar, Newroz alanını renk cümbüşüne çevirdi.
Îdir’de "Rêbertiya Azad Civaka Demokratîk" ve "Özgürlük İçin Demokratik Toplum Newrozu" şiarıyla Newroz Bayramı kutlandı. Şeker Pancarı Alanı'nda yapılan kutlama için sabahın erken saatlerinde alana gelişler başladı. Yurttaşlar, Îdîr Belediyesi'nin kaldırdığı servislerle alana akın etti.
Binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda, sarı, kırmızı ve yeşil renkli kıyafetler göze çarptı. Birçok genç de yüzlerini sarı, kırmızı ve yeşil renklere boyayarak kutlamalara katıldı. Birçok kadın, kente özgü kıyafetlerle bu yıl da kutlamalarda en önde yer aldı. Alandan sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları yükseldi.
‘Daha neyi bekliyorsunuz?'
Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu sonrası program başladı. DEM Parti Îdir Milletvekili Yılmaz Hun, "Newroz direniştir, yeniden doğuştur, kadınların ve gençlerin başkaldırışıdır. Zulme, zorbalığa başkaldırıdır. Bugün 4 parça Kurdistan’da Newroz ateşi yanıyor. Bu ateş, bizler özgürlüğümüze kavuşana kadar yanacaktır. 27 Şubat’ta Sayın Öcalan dünya halkları için bir çağrı yaptı. Bütün halkların bu çağrının üzerine düşeni yapması gerekiyor" diye konuştu.
DBP Parti Meclisi üyesi Muazzez Orhan, Mazlum Doğan, Sema Yüce, Berivan ve Rahşan Demirel'i andı. Muazzez Orhan, "Newroz, bedenlerini ateş topu yapanların direnişidir. Newroz kadındır. Çünkü ilk ezilen, sömürülen kadındır. Onun için Newroz kadındır. Kadın özgür olursa toplum da özgür olur. Rahşanlar, bedenleriyle kadın özgürlük mücadelesini aydınlattı. Mücadelemizin yolunu aydınlatan kadınlardır. Bunun için kadınlar özgürlük mücadelesininin, barış ve demokratik toplum inşasının öncüsüdür. Bu iradeyi 8 Mart alanlarında gösterdik. Bugün ise bu irade Newroz alanlarındadır" diye konuştu.
Abdullah Öcalan’ın çağrısına dikkati çeken Muazzez Orhan, "Sayın Öcalan, Kürt halkı başta olmak üzere bütün Ortadoğu halklarına bir çözüm kapısı açmıştır. Bizler, inanç ve kararlılıkla Sayın Öcalan’ın çağrısına hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Devlete sesleniyoruz; bu çağrıya cevap vermek için daha neyi bekliyorsunuz? Daha kaç insanın ölmesi gerekiyor? Artık kimsenin ölmesini istemiyoruz" diye konuştu.
‘‘Karttan kurttan’ koca bir halk yaratıldı’
DEM Parti Agirî Milletvekili Sırrı Sakık ise, "50 yıldır koşullar ne olursa olsun bu ateş hep yandı. ‘Karttan kurttan’ koca bir halk yaratıldı. Kürt halkı bugün Ortadoğu’nun en önemli halkıdır. Bunun bedelinin dağlarda, zindanlarda halkımız ziyadesiyle ödedi. 27 Şubat’ta Sayın Öcalan yeni bir manifesto ilan etti. 50 yıllık örgütünün silahlı mücadeleyi bırakacağını söyledi. Yeni bir yol açtı. Sayın Öcalan İmralı’dan yeni bir yol öneriyor. Demokratik bir toplumun inşasını, Türk ve Kürt halklarının birlikteliğiyle inşa etmeyi öneriyor. Biz de bu alanlarda halkımızla beraber Sayın Öcalan’ın İmralı’dan başlattığı sürecin yanındayız. Bu alandan sana bin kere selam olsun. Bu yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacak" diye konuştu.
Konuşmaların ardından alandan “Bijî Serok Apo” sloganları yükseldi. Newroz ateşi yakıldıktan sonra sanatçı Hivron sahne aldı. Binlerce kişi, Hivron’un seslendirdiği şarkılarla halaya durdu. Ardından Pîroz sahne aldı. Newroz, halay ve sloganlarla sona erdi.
Murat Akkuş/Serhat Birikim
19:10
Kars Valisi Ziya Polat’tan Anma Mesajı
Kars'ta Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Tosunoğlu Şehit Aileleri Ve Gazilere Ziyaret
Kars Yurt İşletmecileriyle Hizmet Değerlendirmesi
Kars Başsavcılık İftarında Protokol Buluştu
Kars’ta Tuğba Özay Cirit Oynadı
Kars Kültür Merkezi Yenilenen Yüzüyle Yeniden Hizmete Açıldı
Vali Yardımcısı KASIMOĞLU Görevden Uzaklaştırıldı.
Ardahan Devlet Hastanesi’nde Bir İlk Beyin Ameliyatı
Başkan Ulakcı, standart dışı araç plakalar için vatandaşları bilgilendirdi
Kars Gençlik Spor İl Müdürü Mehmet Başköylü başarılı personelleri ödüllendirdi
DEM PARTI KARS IL BASKANLIGINDAN NEWROZ KUTLUMASINA ÇAĞRI
Kars’ta gece yarısı zincirleme kaza: 3 yaralı
Kars Türk Kızılay İl Başkanlığı'ndan iftar yemeği
Kars Harakani devlet hastanesinde yeni görevlendirmeler
İş İnsanı Çağlar Şen, Sarıkamış’ı Yasa Boğdu
Kars’ta İran’a yönelik saldırılar protesto edildi
Kars’ta iftara dakikalar kala Silahlı sopalar kavga 2 yaralı
Mesud Pezeşkian İlham Aliyev'i’i telefonla aradı.
Kars 36 Spor: 3 – Dersimspor: 1
Kars'ta YRP Genel Başkan Yrd İbrahim Gök
Kars’ta Siyasi Parti Başkanları İftarda Bir Araya geldiler
KARS CHP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANLIĞININ 08 MART MESAJI
8 MART Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Kars DEM Parti’de Sessiz 8 Mart Etkinliği
Marmara KAISİAD İftar’da Buluşturdu.
Siyasetçi İş İnsanı Halis Kahriman, 2500 Kişiyi İftar’da buluşturdu.
Ardahan’da "Resmi APP" Çıkmazı: Şoförler Odası’nın Bastığı Plakalar Standart Dışı mı?
AK Parti Esenyurt’nin “Vefa İftarı”da Partinin Ağır Topları Mesaj Verdi.
CHP’liler Cumhurbaşkanı Adayı İmamoğlu'nun Arkaaındayız
Alparslan Anadolu Lisesi’nde deprem tatbikatı
Yükleniyor







