Tarih: 13.08.2024 23:24

İş İnsanı Koçero TORUN, Memleket Sevmek Yürek İster

Facebook Twitter Linked-in

Trakya'da ikamet eden, Küçük Baş hayvan üretimini artırmak için Göle’nin Küçük Altunbulka köyünde Türkiye’nin en büyük çiftliğini kurarak İş İnsanı Koçero TORUN,  Memleket sevmek yürek ister dedi.

İşini gücünü bırakıp memleketinde motorin hayvan üreticiliği yapıp hayvancılık sektöründe örnek teşkil eden İş insanı Koçero TORUN, Gurbetteki iş insanlarını doğduğu topraklara yatırım yapmaya davet etti.

SERHAT BİRİKİM: Baba ocağına yaptığınız yatırımın öyküsün dinlemek istiyoruz

KOÇERO TORUN: Öncelikle 32 yıl sonra geldiğim memleketime hizmet etmek, Devletimin ekonomisine katkıda bulunmak benim için bir onurdur. Üretmek çok güzel bir duygudur. Küçükbaş üretiminde bölgenin en büyük çiftliği kurduk.  Devletimizin desteğiyle yolumuza devam ediyoruz. 

2018 yılında başladığım Koyun ve İnek üretiminde yaşadığım problemlere rağmen çok şükür hedefime ulaştığımı tahmin ediyorum. 

7 ay Kışın hüküm sürdüğü zor bir coğrafya, kıt imkanlara rağmen işimize olan saygımız, milletimize olan sevgimiz ile devam ettiriyoruz. Tekirdağ'da ikamet ettiğim halde, Köyüm olan Küçük Altunbulak'ı seviyorum köyümde hayvancılığın gelişmesine vesile olmaktan onur duyuyorum. 

SERHAT BİRİKİM: Ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz? 

KOÇERO TORUN: Bu coğrafyamız tarıma elverişli değil vatandaş 3 yada 5 dönümlük kıraç yerleri ekip biçerek hayvanlarını yaza çıkarmak için mücadele veriyor.

Göle ilçemizin ve köylerinin arazi ve Meraları hayvancılığa özellikle Koyunculuğa müsait olduğu halde her kes bir birine bakarak, baba dede yöntemiyle, günde 3 yada 4 kilo süt veren ineklerle günü kurtarmaya çalışıyorlar. 

Genç nüfusun şehirlere gitmesinden dolayı hem tarım hemde hayvancılıkta randıman alınmamaktadır. 

Ardahan ilimiz genelinde bir beyin göçü yaşanmaktadır. İş insanlarımızın bölgeye yatırım yapmadığı için istihdam sağlanamadığından dolayı nüfus her geçen yıl azalmakta.  

Benim gibi memleketine yatırım yapan iş insanlarını akrabaları ve köylüleri tarafından kabul görmeyerek engellenmek istemeleri enerjilerimizi düşürüyor.

Devletimizin çiftçiyi, üreticiyi daha çok desteklemesi gerekiyor. Ardahan ilimiz bir sınır şehridir ve sınırlar insanlarla korunur. Burada hayvancılığın teşvik edilmesi, desteklenmesi en azında üretilen Kuzu ve Dana alım garantisinin verilmesi gerekmektedir.

SERHAT BİRİKİM: Kazancınız Trakya’da daha fazla neden Buraya yatırım yaptınız?

KOÇERO TORUN: Trakya'da ikamet eden biri olarak, o bölgede tarımı ve hayvancılığı yakından inceleme fırsatım oldu. Çerkezköy'de 2009 yılında belediye başkan adayı olduğumda bütün köyleri dolaşma fırsatı buldum. Yapılan bütün tarım ve hayvancılık teknolojiye uygun günün gereksinimini karşılayacak şekilde yapılıyor ve arz talep dengesini koruyor. Mesela süt Tekirdağ'da şu an 32 lira Ardahan'da ise 16 lira üstelik buranın sütü daha kaliteli. İşte buda bölge halkının kültürel ve zihinsel devrimi henüz gerçekleştirmediğini gösteriyor. Umutluyum mutlu yarınlar Ardahan’ı bekliyor. 

Poyraz DURAK/Kars/Serhat Birikim




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —