Irmaklar Market
  • BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6389,20% 0,23
  • Ç. ALTIN

    10416,37% 0,00

Kars CHP Kadın Kolları'ndan Medeni Kanun'a İlişkin Basın Açıklaması

CHP Kars Kadın Kolları Başkanı Tülay Çelik, Türk Medeni Kanunu’nun kabulüne ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

Siyaset 18.02.2025 01:06:00 0
Kars CHP Kadın Kolları

CHP Kars Kadın Kolları Başkanı Tülay Çelik, Türk Medeni Kanunu’nun kabulüne ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.
CHP Kars Kadın Kolları Başkanı Tülay Çelik, Türk Medeni Kanunu’nun kabulüne ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Türk Medeni Kanunu’nun tarihi önemine dikkat çekerek, kazanımlarını anlatan Çelik, açıklamasında şunları ifade etti;
“Medeni Kanunumuz, bir Cumhuriyet, bir hukuk ve bir Kadın Devrimidir. 99 yıl önce bu devrim kanunuyla sağlanan ve 2002’de değişikliklerle güçlendirilen tüm kazanımlarımızın öneminin farkındayız! Örgütlü kadın gücüyle elde ettiklerimizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz! Daha çok Eşitlik için, daha çok Adalet için, daha çok Demokrasi, daha çok Hukuk için mücadeleye devam!”
99 yıl önce, bugün, 17 Şubat 1926’da laik Türkiye Cumhuriyetinin en önemli hukuk ve kadın devrimlerinden biri olan Medeni Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmiş, 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ülkemizin nüfusunun yarısı olan Kadınların toplumdaki yerini en net şekilde tanımlayan bu Kanun, kadınların birey olarak kabul edilmesi, bir kimliğe sahip olması anlamını taşımıştır. Bir Cumhuriyet devrim kanunu olan Medeni Kanun, 99 yıl önce kadınların eğitim hayatına, sosyal, kültürel ve ekonomik hayata erkeklerle eşit olarak katılmalarının önündeki engelleri kaldırmış, dolayısıyla eşitlik, laik hukuk devleti temellerinin üzerinde kurallar çerçevesinde hayata geçirilmiştir.
Kadınların eşitlik mücadelesine yol açmış olan Cumhuriyet devrimlerinin mimarı ve Cumhuriyet Halk Partimizin ebedi lideri olan Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla, minnetle anıyoruz.
Bu mücadelede, Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana örgütlü bir güçle kadın erkek eşitliğini sağlamak için mücadele veren kadın örgütlerinin emeklerini de unutmuyoruz.
Medeni Kanunu’nun 76. yılında, 2002 yılında, Kanunun çağın gerisinde kalan hükümleri değiştirildi ve toplumsal yaşamın gereklerine de uygun bir şekilde düzenlemeler yapıldı. “Aile reisliğine” dayanan aile modeli, yerini “eşitlik” ilkesine dayalı aile modeline bıraktı. Eşit mal paylaşımı ve nafaka ile ilgili adil düzenlemeler eklendi. Evlenme yaşı, kadın ve erkek için 18 yaşından gün alma koşuluna bağlandı. Evlilik dışı çocuklar, evlilik içi çocuklarla eşit haklara sahip oldular. Onur kırıcı davranışlar, eşler için boşanma nedeni sayıldı. Ayrıca “edinilmiş mallara katılma rejimi”, yasal mal rejimi haline getirildi ve evlilik birliği içerisinde edinilen mallara diğer eş ortak oldu.
Ve bu haliyle Medeni Yasa da ilk Medeni Kanun gibi kadınların hakları açısından bir devrim niteliğindedir.
Aile hukukunu mutlak eşitlik temeline oturtan ve ülkemizin tüm kadınlarının emeği ve başarısı olan Medeni Yasamıza yönelik bilinçli saldırıları görüyor, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak her bir üyemizle birlikte Medeni Yasamıza sahip çıkıyor, yasanın kadınlara tanıdığı haklardan geri adım atılamayacağı noktasında kararlılığımızı ifade etmek istiyoruz.
Siyasi iktidarın her geçen gün yeni söylem ve eylemlerle hedefine aldığı ve kazanılmış haklarımızın eşitlik temelinde yaşama geçirilmesini zorunlu tutan bu yasaya sahip çıkmak da yine Cumhuriyet Halk Partisi 81 ilinde örgütlü kadın kollarının mücadelesi ve ülkemizdeki kadın örgütlerinin gücüyle mümkün olacaktır. Kadınları bu ülkenin eşit yurttaşları yapan devrimleri ortadan kaldırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.
Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetin temeli olan laik hukuk devletinin tüm devrimlerine sahip çıktığı gibi eşitliğin garantisi olan Medeni Yasaya da sonuna kadar sahip çıkacaktır!
Cumhuriyet Halk Partisinin Kadın Kolları olarak, partimizin tüm eşitlikçi erkekleriyle birlikte, kazanılmış haklarımız için, laiklik için, demokrasi için, Narin için, kadınlara bugün uygulanan tüm ayrımcılıkların ortadan kaldırılması için mücadeleye de sonuna kadar devam edeceğimizin sözünü veriyoruz!


Hasan OTHAN KARS / Serhat Birikim

Yeni Başkan Ayhan Mor Oldu

Kars ta 112 ,ye Asılsız Çağrı Yapanlar

Kars 36 Spor Kampa Girdi

Başkan Adem Oymak Gelir ve Gider Açıkladı

İzmir Göle Durucasu Derneği KAZ Gecesinde Buluyturdu.

İş İnsanı Hakan Yılmaz Annesini Kaybetti

BAŞKAN ÖTÜKEN,DEN KARNE MESAJI

ÇILDIR-FED 5 Yıldızlı Otel’de Gece Yapacak

Alibeyoğlu kaleme aldı: "Kars Turizmini Kim Bitiriyor? "

Kars'ın Bölge Müdürlükleri Giderken Kalkınma Nereye? "BELENGAZ KARS"

Mehmet Katırağ Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstifa Etti

Kars’ta Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele çalışmaları değerlendirildi

Ardahan valisi Mehmet Fatih Çiçekli görevine başladı

Digor ve Dağpınar Derneği İzmir’de KAZ Gecesinde Buluştu.

Uğur Akçay'la ATAM Öyünde Türkü Programı 20.00’de

3 Göle’li Avcılar Esnaf Odasının Yönetim Kuruluna Seçildi.

KAR TİMLERİ İŞBAŞINDA

Göçmen Kaçakçılığı Yapan Sürücü Tutuklandı

Kars Jandarması gözaçtırmadı

Kars'ta yoğun kar ve tipi ulaşımı olumsuz etkiledi

İnci ÖZTÜRK Anayı Kaybettik

Karslı Genç Bilim İnsanı Dünya Ölçeğinde Tek Akademik Başarıya İmza Attı

Bursa’dan Rize-Artvin ve Kars uçuşları için Görüşmeler Başladı

Mehmet Yıldız Yazdı: "SARIKAMIŞ KUŞATMA HAREKATI"

Alican Sınır Kapısı Açılışa Hazırlanıyor

Kars 11 Köy Ulaşıma Kapalı

Vali Polat’tan Çıldır Gölü’nde

Okay Ulakçı Güven Tazeledi

Murat Bakırhan Güven Tazeledi

Başkan Ünal Işık Şehitler için Yürüdü

Yükleniyor

Hadi AKMUGAN, Sarıkamış’ta Vatan İçin Bile Bile Ölüme Yürüdüler

DEAŞ, Yalovada 3 Polisi Şehit Etti, 8 Polis Yaralandı

“SERKA Destekli İHA Projesi Başladı

Ardahan Bağdaşen Köyü Gazez’ye Yardım Elini Uzattı

Doğu Batı ilişkileri veya Avrupa batı Merkezli Düşünce Sistemi ve Biz

Bakan Uraloğlu Kars Iğdır Aralık Dilucu Demiryolu Hattı bölgesel barışı pekiştirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Iğdır’da Çiçeklerle Karşılandı

Tarihi Bir Ana Şahitlik Edeceğiz: Demiryolu Hattının Temeli Atılıyor

KARPAT Vakfı, Bölgenin Tarihini Gün Yüzüne Çıkarıyor

Selçuk AKKOÇ, Göle ve Canibek yaylaları Turizme Açılmalı

Yeni Başkan Ayhan Mor Oldu

İş İnsanı Hakan Yılmaz Annesini Kaybetti

Bursa’dan Rize-Artvin ve Kars uçuşları için Görüşmeler Başladı

Alican Sınır Kapısı Açılışa Hazırlanıyor

Kurgan sistemi Kars,ta Tanıtıldı

Kurgan sistemi Kars,ta Tanıtıldı

İl Koordinasyon Kurulu Ocak Ayı Toplantısı Yapıldı

ESOB Başkanı Alihanoğlu’ndan yeni yıl mesajı

ADSYB Başkanı Sarıkaya’dan yeni yıl mesajı

Balıkçı Kenan, Görme engelli bireyler mumya balıkları dokunarak keşfetti

İzmir Göle Durucasu Derneği KAZ Gecesinde Buluyturdu.

Yıldırım’ın 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Mesajı

Yıldırım’ın 23 Şubat 1921 Ardahan’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu Kutlama Mesajı

Yıldırım’ın Miraç Kandili Kutlama Mesajı

Bursa Kaısiad ‘Dan Kars Ardahan Ve Iğdır’a Yatırıma Devam

Yıldırım’ın 30 Ağustos 1922 Zafer Bayramı Kutlama Mesajı

ARDA-FED 21 Nisan’da Genel Kurul Yapacak

Genel Başkan İmdat ATABEY: "NEVRUZ" Baharın Uyanışıdır

Başkan İrfan KOÇ: “NEVRUZ” Dostluğa Kardeşliğe Açılan Kapıdır

Kars Ardahan Iğdır Tanıtım Günleri 15-18 Şubat’ta

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9