10372,04%-0,10
41,36% 0,08
48,57% -0,05
4853,45% 0,53
7896,98% 0,73
Köy sakinlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan kazlar, sabahın erken saatlerinde sokaklara çıkarak hem otlanıyor hem de köy yaşamına renk katıyor.
Kars’ın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan kaz, bu yıl da kış sofralarının baş tacı olmaya hazırlanıyor.
Kars’ta Merkez Dikme köyünde ‘Kazlar’ kış sezonunu bekliyor. Türkiye’de kaz yetiştiriciliğinde ilk sırada yer alan Kars’ta besiciler, kış sezonu öncesi yoğun mesai yapıyor. Yöre halkı için önemli gelir kaynağı olan kazlar, meralarda özenle büyütülerek kasım ayından itibaren sofralara lezzet katmaya hazırlanıyor. Kars’ın marka lezzeti olarak bilinen kaz, bu yıl da kış sofralarını süslemeye hazırlanırken, yöre halkı hem kültürel mirası yaşatıyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Kars’ta gelenek haline gelen kaz yetiştiriciliği, nisan ayında yumurtadan çıkan yavruların büyütülmesiyle başlıyor. Kasım ayına kadar meralarda otlatılan kazlar, yağlanıp et tutarak kışa hazırlanıyor. Besiciler, sıcak havaya rağmen gün boyu hayvanlarının bakımını ihmal etmiyor.
“200 kazla başladık, bugün 4 bin kazımız var”
Kars merkez Dikme köyünde kaz yetiştiriciliği yapan Torun Öztürkler, 6 yıl önce hobi olarak başladığı işi aile işletmesine dönüştürdüklerini belirtti.
Öztürkler, “200 kazla başladık, bugün 4 bin kazımız var. Hepsi orijinal Kars kazı, tamamen kendi imkanlarımızla ürettik. Kasım ayında Allah nasip ederse kesime başlayacağız. Günde yaklaşık 100 kaz kesiyoruz, makinelerimiz var. Temizleyip paketledikten sonra soğuk depolara kaldırıyoruz” dedi.
“Bakımı çok ağır, ailece gece gündüz çalışıyoruz” Kaz yetiştirmenin zahmetli bir süreç olduğuna dikkat çeken Öztürkler, şunları kaydetti: “Bakımı çok ağır, sürekli ilgi istiyor. 6-7 kişilik aile işletmesi olarak tüm emeğimizi veriyoruz. İşletmemizi tamamen kendi imkanlarımızla kurduk, hiçbir destek almadık. 40 dönüm arazimizde kazlarımızı besliyoruz. Yazın meralarda, sonbaharda ise köy arazisinde otlatıyoruz. Arpa ve buğday takviyesiyle beslenmelerini sağlıyoruz.”
Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
Kars kazının yalnızca kentte değil, Türkiye’nin birçok ilinde sofraları süslediğini ifade eden Eşref Karadağ, internet üzerinden de satış yaptıklarını anlattı. Karadağ, “Kazlarımızı kargo ya da otobüslerle batı illerine gönderiyoruz. Özellikle hemşehri derneklerinden toplu siparişler geliyor. Geçen yıl fiyatlar 2 bin 500 lira civarındaydı, bu yıl piyasası henüz netleşmedi” diye konuştu.
Kars’ın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan kaz, bu yıl da kış sofralarının baş tacı olmaya hazırlanırken, yöre halkı hem kültürel mirası yaşatıyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.
MERKEZ DİKME KÖYÜ
SİPARİŞ İÇİN
Eşref KARADAĞ; 0544 541 12 95
Torun ÖZTÜRKLER; 0505 407 91 21
Ekrem KARALİ; 0505 206 63 83
Serhat Birikim / Kars Hasan OTHAN