Tarih: 17.06.2024 22:00

ÖLÇEK KÖYÜ YAYLASI SAHİPSİZ DEĞİL!

Facebook Twitter Linked-in

Ülke çapında, müteahhit çıkarını önceleyen, doğal güzellikleri, kültürel geçmişi göz ardı eden, tarımı, hayvancılığı baltalayan politikalar ülkeyi hallaç pamuğu gibi atıyor. İşler bize kadar da geldi, sonunda Ölçek köyü yaylasına kadar uzandı. Ölçek yaylasında Danacı Diki olarak bilinen, köylünün gerçekten de danasını, kuzusu otlattığı, yemyeşil, çimli çiçekli, üzerinde kimi tarihi yapıların da bulunduğu bir alan, “mera” niteliğinden çıkarılarak karayollarına malzeme veren bir müteahhit firmaya devredildi.

Yeni seçilmiş köy muhtarına yol çalışmaları için küçük bir alandan taş alınacağı söylenerek başlatılan işlemler, birkaç gün önce yüzlerce dönümlük bir alanın işaretlenmesi ve bölgeye uzanan çok geniş bir yol yapılmasıyla sonuçlanınca, köylüler neye uğradığını şaşırdı. Bazı köylülerin dilekçeyle bakanlıklara yaptıkları itiraza İl Özel İdaresi’nin verdiği yanıtta ÇED raporunun da alınmış olduğu kaydı bulunmaktadır. Bu raporun hangi koşullarda, kimin katımlımı ve hüneriyle alınmış olduğu da merak konusudur.

Ardahan-Kars karayolunun hemen kenarında bulunan bu doğal güzellik ve üretici köylünün otlak olarak kullandığı alan tam da saldırıya uğramak üzere iken Ölçek köylüsü Cemil Çakmak ve birkaç köylünün aileleriyle birlikte yaptığı direniş sonucu şimdilik yarıda kaldı. Jandarmanın da devreye girmesine karşın köyü adına hareket eden Cemil Çakmak ve az sayıdaki arkadaşının direnişi süreci şimdilik engellemiş olsa da Valilik tarafından yapılan açıklamada Ardahan İl Kültür Müdürlüğü’nün yapacağı inceleme sonucu bölgenin tarihi bakımdan anıtsal değer taşımadığının saptanması durumunda ne pahasına olursa olsun malzeme alınacağı bildirildi…

Ölçek Köyü ve yaylası sahipsiz değildir. Yolun çok yakınında olmasa da bölgede taş alınıp kullanılacak birçok kayalık alan bulunmaktadır. Yapılacak işlem açıkça anlatılıp köylünün onayı alınmadan, bölge köylüsünün tek geçim kaynağı olan hayvancılığı, tarımı derinden etkileyecek, bölgenin güzelliğini harap edip orayı bir yıkım alanına döndürecek böyle bir yolun izlenmesine karşı köylü tek vücut olmayı başarmalı, ülke, yöre ve gelecek gelecek kuşaklar için utanç kaynağı olacak bu girişim engellenmelidir.

Bibimoğlu Hafiz ile (yattığı toprak onu incitmeyecektir; bir doğa sevdalısıydı o) birlikte çektirdiğimiz bu fotoğrafta tam arkada bir parçası görülen Danacı Diki, bizim yaylamızın, canımızın, doğamızın en güzel parçalarından biridir.

Ölçek köyü, yaylası ve Danacı Diki sahipsiz değildir.

Kutluyoruz seni Cemil Çakmak; Ölçek köylülerini bu yürekli köylümüze destek olmaya, bir olmaya, birlik olmaya çağırıyoruz…

Gününüz aydın olsun değerli dostlar…

Poyraz DURAK/Ardahan/Serhat Birikim




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —