Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Ardahanlı üreticilerimiz, son dönemde hızla yayılan şap hastalığı nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıyadır. Salgın, sadece hayvan sağlığını değil, bölge ekonomisini ve kırsal yaşamı da tehdit etmektedir. Ne yazık ki, hükümetin bu krize karşı aldığı önlemler hem yetersiz hem de geç kalınmış adımlardan ibarettir.
Köylümüzün, üreticimizin sesi olmak; yaşanan bu ciddi soruna dikkat çekmek ve acil çözüm talebimizi kamuoyuyla paylaşmak adına bu çağrıyı yapıyoruz. Hükümeti sorumluluk almaya, şeffaf davranmaya ve etkin bir mücadele planı ortaya koymaya davet ediyoruz.
Köylümüzün, üreticimizin sesi olmak; yaşanan bu ciddi soruna dikkat çekmek ve acil çözüm talebimizi kamuoyuyla paylaşmak adına bu çağrıyı yapıyoruz. Hükümeti sorumluluk almaya, şeffaf davranmaya ve etkin bir mücadele planı ortaya koymaya davet ediyoruz.
ŞAP SALGINI KARŞISINDA HÜKÜMETİN YETERSİZLİĞİNE KARŞI ÇAĞRIMIZDIR
Özgür Erdem İncesu – Ardahan Milletvekili
Ardahan özelinde;
1. Salgının yayılmasını önlemek için alınan geçici hayvan hareketliliği yasakları üreticiyi daha da mağdur etmiştir
2.Bölgede süt ve et üretimi durma noktasına gelmiş, pazara hayvan sevkiyatı yapılamadığı için fiyatlar dibe vurmuştur.
3.Çiftçilerimizin hayvanları telef olmuş, kalanlar da salgın riskiyle karşı karşıyadır.
Buradan Tarım ve Orman Bakanlığı’na sesleniyoruz:Ardahan’da ve tüm Doğu Anadolu’da hayvancılık yapan köylülerimizi yalnız bıraktınız. Yıllardır ihmal edilen veterinerlik altyapısı ve yetersiz hayvan sağlığı politikaları bugün üreticiyi felakete sürüklemiştir.
TALEPLERİMİZ:
1️. Acil Eylem Planı: Ardahan başta olmak üzere salgının yoğun görüldüğü bölgelerde karantina uygulamaları bilimsel esaslara göre yeniden düzenlenmeli, üretici mağdur edilmemelidir.
2️. Tazminat Ödemeleri: Salgın nedeniyle hayvan kaybı yaşayan üreticilerin zararları hızla karşılanmalı; Ardahan için özel bir tazminat ve destek programı devreye sokulmalıdır.
3️.Ücretsiz Aşılama ve Veteriner Hizmetleri: Hayvan varlığının korunması için ücretsiz ve etkin aşılamalar yapılmalı, sıkça dile getirdiğimiz yetersiz veteriner sayısının hızla arttırılarak, bölgemizin ihtiyacı doğrultusunda veteriner hekim görevlendirilmelidir.
4️.Üreticiye Destek: Şap salgınının yarattığı gelir kaybını telafi edecek şekilde yem desteği, düşük faizli kredi ve hibe programları açıklanmalıdır.
Ardahanlı üreticilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz. Bu topraklarda hayvancılık bitirilirse sadece çiftçi değil; ülkemizin gıda güvenliği, milli ekonomisi ve geleceği de tehlikeye girer. İktidarı derhal sorumluluk almaya ve Ardahan’dan başlayarak hayvancılığı ayağa kaldıracak adımları atmaya davet ediyoruz.