Tarih: 25.09.2024 19:01

Ticaret il Müdürü Mücahit Yalçın”Ahilik Türk Kültürünün Bir Mirasıdır”

Facebook Twitter Linked-in

  Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Vali Ercan Turan, il protokolü, oda başkanları, esnaflar ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Ticaret İl Müdürü Mucahit Yalçın, yaptığı konuşmada “Ahilik sadece bir esnaf teşkilatlanması değil, Türk Milleti’nin kültürel mirasında var olan alplik-yiğitlik, teşkilatçılık ve dayanışmacılık özellikleri ile İslam ahlakını yoğurarak insanlığa sunduğu hayat nizamıdır.”dedi.

               Yalçın konuşmasında şunları söyledi:”Her yıl ülkemizde geleneksel olarak  Kırşehir ili merkez olmak üzere, 81 ilde kutlanan Ahilik Haftası, bu yılda ilimizde   düzenlenen çeşitli programlarla kutlanmaktadır.

  13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli tarafından dünyanın ilk sivil toplum örgütlenmesi olarak kurulan Ahilik Teşkilatı; bir taraftan ticareti düzenlerken bir taraftan da zanaatkarları ahlak, doğruluk ve merhamet yönlerinden yetiştiren bir teşkilatlanmadır.Arapça kardeşlik anlamına gelen  Ahi sözcüğünü teşkilatın adı olarak kabul eden anlayışın vizyonunun temelinde, birlik ve beraberlik vardır.

Ahilik sadece bir esnaf teşkilatlanması değil, Türk Milleti’nin kültürel mirasında var olan alplik-yiğitlik, teşkilatçılık ve dayanışmacılık özellikleri ile İslam ahlakını yoğurarak insanlığa sunduğu  hayat nizamıdır.

Ahiliğin özünde; adalet, merhamet, ehliyet-liyakat, çalışmak, helal kazanç, dayanışma, kul hakkına riayet, dürüstlük, kaliteli üretim, ilim, yardımlaşma ve Hakkın rızasını kazanmak için çalışma anlayışı vardır. Bu esaslar Ahiliğin insanlığa sunduğu evrensel mesajlardır.

         Ecdadımızın dünyada fetih özelliği yanında devlet kurma ve fethettiği topraklarda imar, iskan politikaları ve sosyal hayatın düzenlemesine yönelik çalışmaları ile bilinmektedir.

       Şehit ve gazilerimizin bizlere emaneti olan bu topraklarda Ahilerimiz tarafından geliştirilen sistem ile ekonomik ferah düzeyi arttırılmıştır.

      Ahilik; atalarımızın, asırlar boyunca birlik ve beraberlik içinde maddi ve manevi bütün değerleri ile medeniyet tarihine kazandırdığı bizlerin de yaşatacak olması ile eskimeyecek olan bir sistemdir.

    Bu duygu ve düşüncelerle  Anadolu’nun manevi mimarlarından Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle anıyor, atalarımızın mirasına sahip çıkan bugünün ahilerine esnaf ve sanatkarlarımıza, Sayın Valimize, sn. Başsavcımıza, sn. İl Emniyet Müdürümüze ve tüm katılımcılara sevgi ve saygılarımı sunar, 37. Ahilik Haftamızı kutlarım.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —