Yılbaşı sofralarının ana yemeği hindiler Iğdır’da satışa sunuldu. Hindici Ali hindilerin bu yıl bin beş yüz ile iki bin lira arasındaki fiyatlarla sattıklarını belirtti.
Siparişleri almaya başladıklarını ifade eden Ali, alımların iyi olduğunu söyleyerek satışlarından umutlu olduklarını belirtti.
Hindi satışlarının yılbaşından yılbaşına olduğunu anlatan Ali, Erkek hindiler 10 ile 12 kiloda, dişiler 8 ile 10 kilo arasında oluyor. Hindi her zaman satılan bir şey değil. Yılbaşılarında satılıyor. Yılbaşı denilince sofraların vazgeçilmezi hindi akla geliyor. İnşallah hindilerimizin hepsi satılır. Hindi piyasasındaki pahalılık yem fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor.
Yılbaşının yaklaşmasıyla birlikte bazı marketler ve lokantalar da özel yılbaşı hindisi siparişlerini almaya başladılar.
Hindinin hazırlanışı
Yılbaşı gecesini evinde geçirmek isteyen kişiler hindiyi damak lezzetine göre bir kaç çeşitte yapabilecek. Bütün hindi yıkanıp temizlendikten sonra içerisine hazırlanan iç pilav konur. İç pilav konduktan sonra iplik ile dikilir. Dikilen hindi içerisi su dolu tencereye konur. Tencerenin içine gelişi güzel kesilmiş havuç, kereviz sapı, maydanoz sapı, tane karabiber ve kuru soğan atılır. Hindi 30 dakika ara ile altlı üstlü çevrilir. 1,5 saat sonra tencereden alınarak fırın tepsisine konur. Üzerine hazırlanan sos sürülerek 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Hindi piştikten sonra ayrı bir tepsiye alınır. Kenarlarına iç pilav dökülerek servisi hazırlanır.
Hindi kapama
Yemeklik doğranmış soğanlar 1 çay bardağı su ile suyunu çekene kadar kavrulur. Hindi etleri eklenir üzerine tekrardan tencerenin yarısına kadar su eklenir. Etler pişirilir. 2 su bardağı pirinç ayrı bir yerde yağ ile kavrulur ve tuz eklenir. Kavrulduktan sonra cam tepsiye dökülür. Üzerine karabiber serpilerek parça etler üzerine konulur. Suyu da üzerine dökülür. 6 adet taze soğan doğranır üzerine serpilir ve tuz eklenip 180 derecelik fırında pişirilir.
Malzemeler, 1 adet soğan(yemeklik doğranmış), 4 parça hindi eti, 2 su bardağı pirinç, 6 adet taze soğan, karabiber, tuz.''
Hindi haşlama
''Tencereye su hindi eti, havuç ve patates konur. Pişene kadar haşlanır. Servis tabağına alınarak üzerine karabiber dökülerek ve limon sıkılarak servis edilir
Malzemeler, 2 patates, 1 havuç, 4 parça hindi eti, Tuz, Limon, Karabiber''
Hindi çorbası
''Hindi tencereye su içerisine konarak haşlanır. Haşlanan hindi didiklenerek hindi suyunun içerisine konur. Daha sonra un, yoğurt, yumurta ve limon karıştırılarak elde edilen terbiye içerisine dökülür. Şehriyelerde içerisine konulduktan sonra kısık ateşte kaynatılır. En son içerisine tuz ve kızdırılmış tereyağ konarak servis edilir.
Malzemeler, 1 adet hindi göğsü, 1 çay bardağı arpa şehriye, 1 adet limon, 3 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı tereyağ, tuz.
Fırat Akkuş/Serhat Birikim