Irmaklar Market

Dr.ALPER AKÇAM


TARİHİMİZLE, KÜLTÜRÜMÜZLE YAŞAYACAK, ÇOĞALACAK,

GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ


17 Nisan 2025 tarihinde Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 85. yıldönümüne varıyoruz.

23 Nisan 2025 tarihi de, Cumhuriyet’in dinamik gücü, millet egemenliğini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 105. açılış gününe denk geliyor.

Bu aralar “millet egemenliği” ve “milli irade” kavramları üzerine çok konuşuyoruz.

Köy Enstitüleri, kendi kuruluş felsefeleri doğrultusunda ancak 6 yıl açık kalabildiği halde, bu ülkenin tarihinde çok derin izler bıraktı. Şu an kentinden kasabasına, köyüne kadar insanların demokrasi, laiklik, hukuk devleti, kadın ve insan hakları üzerine yaptığı tartışmalar ve birçok gösterinin arkasında o 21 Köy Enstitüsü ocağında tüm ülkeye yayılmaya çalışılmış Cumhuriyet bilincinin ve oralarda üretici köylü çocuklarının birer dava insanına dönüştüğü özgürleşme eyleminin çok etkisi var.

Bu ay benim için de oldukça yoğun geçecek. Çağrılı olduğum her yere yetişmeye, bildiklerimi halkla, aydınlarla paylaşmaya çalışıyorum. Çıkış yollarını el birliği ile aydınlatacağız.

Kendisini var eden kültürel değerlerine sahip çıkamayan toplumlar emperyalist odakların hazırladığı oyunlara çok daha kolay düşebiliyor ve iç karışıklıkların yol açtığı ortamlarda ülke kaynakları çıkarcı çevreler tarafından kolayca yağmalanabiliyor. Diğer yandan, ülkeleri saldırıya uğrayan, kardeş kavgalarına sürüklenen kitlelerin oluşturduğu sığınmacı akınları demografik yapıları da değiştiriyor, etnik çatışmaları ve bağnazlığı kışkırtıyor.

Ülkemizde ve çevre coğrafyalarda yaşanan kimi gelişmeler, binlerce kilometre ötelerden biçilmeye çalışılan yazgılara, karanlık fırtınalara karşı ayakta kalabilmenin tek yolunun kendi tarihimize, kültürümüze ve öz varlıklarımıza dört elle sarılmak olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Geçmiş iyice bilinmeden gelecek de aydınlanamayacaktır.

Halkına zulmeden, emperyalist paylaşım kavgalarının yol açtığı 2. Dünya Savaşı’nda milyonlarca yurttaşının ölümüne yol açmış Faşist Mussolini’nin zindanlarında ömrünü tüketmiş, boş durmayıp araştırmalar, okumalar yapmış, insanlık için 30 defter dolusu not tutmuş Gramsci, 20. Yüzyıl ilk çeyreğinden sonra karmaşık bir duruma gelmiş toplumsal yapıda kitlelerin üzerine “rıza”ya dayalı kurulmuş “hegemenya”dan söz eder. Böylesi toplumlarda özgürlükler ve çeşitli insan hakları için verilecek mücadeleyi uzun ve zorlu bir “mevzi savaşı”na benzetir. Bizim Kurtuluş Savaşı yıllarında düşman toplarının sesi Ankara’dan duyulur olduğunda Gâzi Meclis’in kurucusu, Sakarya Savaşı’nda sonra Gâzi unvanı alacak Mustafa Kemal Paşa “Hattı Müdafaa Yok, Sathı Müdafaa Var / O Satıh Bütün Vatandır” demişti.

Bugünümüz, yarınımız için çabalarken tarihin ışık tuttuğu bu gerçeklikleri bir kez daha anımsayacağız; hayatın her ânında ve alanında kendi kültürümüzle var olarak, kendi ayaklarımız üstünde durarak el birliği ile, gönül birliği ile kendimizi ve ülkemizi gelecek güzel günlere taşıyacağız.

Nisan ayının zor geçeceğe benzeyen günlerini aynı zamanda bir derlenip toparlanma zamanına, bir halk şenliği sofrasına dönüştürmek için el ele tutuşacağız; omuz omuza duracağız.

Gününüz aydın olsun değerli dostlar…

 

09 Nisan 2025, Alper Akçam    

 FACE.jpg

Kars'ta Azerbaycan Bağımsızlık Günü kutlandı

Çinli Yatırımcı Zhang Dalin’den Kars’a Ziyaret

Demiral ve Koç, Bölgesel İş Birliği İçin Ankara’da Bir Araya Geldi

Azerbaycan'ın Umum Milli Lideri Haydar Aliyev doğum günü'nde Kars'ta Anıldı

Kars’ta Mart Ayı Yolcu Trafiği Açıklandı

Ticaret Oda Başkanı Kadir Bozan Ziyaret Etti

Başkan Orhan ÇERKEZ; "Nevruz Bayramların En Güzelidir"

Busenaz Sürmenel, Dünya Şampiyonu Oldu

Eğitimci AKTAŞ, "NEVRUZ" Milli Kültürel Bayramıdır

Başkan BOZAN: "NEVRUZ" Baharın Uyanışıdır

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1