Tarih: 09.08.2023 23:58

Bal Denilince Akla Ardahan Balı Gelir,

Facebook Twitter Linked-in

Açıklayalım. Dünyada değişik türlerden  çok sayıda bal arısı türü ve bölgesel flora, (flora bir bölgede yetişen bitkilerin tür olarak tümünü ifade etmektedir.)  bulunmaktadır.

            Önce bölgenin saf, temiz ve doğal kalabilmiş bitki örtüsünden söz etmek gerekir.

Ardahan’ın deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1.850 metredir. Bu bölgede  rakım 1.100 ile 3.000 metre arasındadır. Arazinin  % 59’unu çayır ve meralar, %17,4 ünü  tarım arazisi ve  %6,6’sını ise  ormanlık alanlar kaplamaktadır. Dolayısıyla bölgedeki  alanların yüzde seksenden fazlası  arıların rahatça yararlanabileceği bol çiçekli  arazilerden oluşmaktadır.

            Bölgede sanayi gelişmediğinden ve büyük otoyollarda geçmediğinden ne egzoz gazıyla ne de fabrika bacalarından çıkan gaz ve küllerle doğa kirlenmemiştir.

               Prof. Dr.Mecit Doğru’nun araştırmalarında da belirtildiği gibi Ardahan’ın Karadeniz bölgesine olan yakınlığı ve iklim koşullarının etkisi ve Kura Nehri Havzasının yeşil alanları, bölgede yetişen çiçek türlerinin fazlalığı ve  Göle, Çıldır, Hasköy  gibi yüksek rakımlı  ovaların binbir çeşit çiçekleri arıların işini kolaylaştırdığı gibi, balın kalitesinin de yüksek olmasını sağlamaktadır. Bölgemizdeki bitki örtüsünü oluşturan zengin ve değişik bitki türlerinin  bin beşyüzden fazla olduğu sanılmaktadır.

 Hele, bölgedeki yüksek rakımlı Kel Dağ, Çiçek dağı gibi dağların çiçeklerinin tür olarak bolluğu ve uzun ömürlü olmaları da  hem arının bal yapma süresini uzatmakta hem de balın yüksek kaliteye ulaşmasını sağlamaktadır. Yüksek dağlarda çiçeklerin ovalara göre geç açılması ve  çok sayıda nektar ve polen kaynağı olan bu  bitkilerin çiçeklenme dönemlerinin farklılığı bal verimini artırmaktadır.

            Ardahan balını iyi yönde farklı kılan ikinci öge ise; bal üretimini eşsiz kılan Kafkas Arısının bu bölgede yaşıyor olmasıdır. Kafkas Arısı dünyanın önde gelen  dört arı ırkından biridir. Bu türün dil  uzunluğu 7,2 mm kadardır. Bu sayede Kafkas arıları nektarı derinde olan çiçeklerden de kolayca yararlanmaktadır.

Kafkas arısının çiçeklerin derinliklerinden nektar alabilmesi Ardahan balının kendine has bir aromasının oluşmasını sağlamaktadır.

 Bu arada arıların tarımsal üretimde bitkilerin döllenmesini sağlayarak verimliliği  artırdığını da belirtmeden geçemeyiz.

Albert Einstein  “Eğer arılar yeryüzünden kitleler halinde kaybolursa insan neslinin sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan

olmaz.” diyerek arıların doğadaki yaşamsal katkılarını vurgulamaktadır.

Yazımızın konusu olmasa da bal arılarının tozlaşmayı en iyi yaptığı gerçeği yadsınamaz. Bu gerçeği kavrayan  üreticiler bitkilerin çiçeklenme dönemlerinde arı kolonisi kiralayarak daha fazla ve daha kaliteli ürün elde etmenin yollarını aramaktadırlar.

Günümüzde doğal ve katkısız ürünlerin yeğlenmesi Ardahan balına olan talebi yükseltmiştir. Peki, sorunlar çözülerek rahatlama sağlanmış mıdır. Ne yazık ki bu soruya evet yanıtı vermek olanaksız görünmektedir.  Bölgemizde arıcılıkla ilgili birçok sorun ve eksikliklerin bulunduğu acı bir gerçektir.

Geleneksel yöntemlerle yapılan arıcılıktan artık modern arıcılık yöntemlerine geçilmesiyle bal kalitesi ve veriminin  artacağı kesindir.

Yıllar önce İstanbul Ardahan İl Derneği olarak Artvin ve Ardahan bölgesinde arıcılığın geliştirilmesi için Nuri Vatan (aslen Artvin’li olup Ardahan’da büyümüştür) ile birlikte başvurduğumuz Avrupa Birliği Fonlarından iki buçuk milyon Euro karşılıksız kredi verilmesi konusunda olumlu yanıt aldık, ama bizim de en az beşyüz bin Euro sermayemiz olması gerektiği ön koşulu nedeniyle başarılı olamadık.

Gençlerin başarılı olması dileğiyle.

31.07.2023

Av. Yalçın TURA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —